Ze is jong, mooi en talentvol en een echt Fries Famke bovendien. Welmoed Sijtsma gaat het Jeugdjournaal presenteren bij de N.O.S. in Hilversum. Wat zijn we trost. Zie je wel dat Friesland naast exportproduct Doutzen Kroes ook nog andere talenten heeft. Ze moet alleen wel even haar accent afleren deze zomer, staat in de krant. Ze krijgt daarvoor zelfs hulp van een logopedist.

Wat zou er in de vacature tekst gestaan hebben, vraag ik me af: accentloos Nederlands is een pré? Zou  Welmoed getwijfeld hebben of ze haar accent wel af kon leren, of dacht ze, dat zien we dan wel weer.

Het is maar goed dat de meeste vacatures hier in Friesland alleen vragen om passieve kennis van het Fries, want ik kan veel maar accentloos Fries gaat niet lukken. Hoe hard ik ook mijn best doe. Geloof u me niet? U denkt aan mijn accent te kunnen horen dat ik geen Fries spreek? Ik kin wol Frysk hear, ik kin it allinnich net sa goed en ik hear myn eigen fouten, en ik bin ien die net graach fouten makket, dus ik praat gewoan Nederlânsk, als u het niet erg vindt. Accentloos, dat dan wel, ah nouja, bijna dan, want ik ben nu eenmaal een Hollander in Friesland, maar dat wist u al sinds de eerste zin van deze column. Terwijl kindertjes van het jeugdjournaal, als het goed is, straks niet meer aan Welmoeds perfect uitgesproken ABN kunnen horen dat ze uit Friesland komt. Dat is eigenlijk best wel een beetje jammer voor zo’n prachtig exportproduct.

En wat nou als blijkt dat Welmoed een hardnekkig accent heeft en ze er niet in slaagt dat af te leren voor het einde van de zomer? Gaat het hele verhaal dan niet door? En hoe zit dat eigenlijk met al die andere presentatoren van de journaals. Zou Pia Dijksta ook ooit haar Friese accent afgeleerd hebben? Kunt u zich Astrid Kersenboom voorstellen met een Brabants accent?  En ik weet nog dat ik me als kind afvroeg waarom Noraly Beyer niet sprak met een vette Antiliaans W. Nu weet ik het antwoord. Die hebben natuurlijk ook allemaal spraaklessen gehad bij een logopedist.

Misschien moeten we de FNP vragen een motie in te dienen in Provinciale Staten. De opdracht aan het college zou dan kunnen zijn om de minister aan te sporen de N.O.S. te vragen in ruil voor het wegpoetsen van Welmoeds accent eenmaal in de week het jeugdjournaal te presenteren in het Fries. Zodat iedereen weet dat Welmoed uit Friesland komt en Fries spreekt. Wat eigenlijk helemaal zo gek nog niet is. Het is immers onze tweede rijkstaal. U snapt natuurlijk wel dat de minister heus niet gaat luisteren naar een dergelijke oproep uit Friesland, die heeft namelijk helemaal niks te vertellen over hoe de N.O.S. haar uitzendingen vormgeeft. Het heeft dus helemaal geen zin om in de staten een dergelijke motie in te dienen. Al heeft dat de Friese statenleden nog nooit tegengehouden. Die houden er wel van hun kiezers voor te spiegelen dat ze invloed hebben op zaken als bijvoorbeeld de schaliegasboringen, de opslag van kernafval onder de grond of vorige maand het TTIP: de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Waar we in Friesland met een kleine meerderheid tegen hebben gestemd. Echt lieve luisteraars, laat u geen rad voor de ogen draaien. De Staten van Fryslân hebben daar geen enkele invloed op, en dat is maar goed ook want daarvoor zitten die mensen daar niet, die moeten beslissen over het lokale water en de wegen en de hoogte van stallen en dat soort zaken, niet over de internationale economie. Laat landszaken alsjeblieft aan landsvertegenwoordigers.

Sorry,  dat was even een zijspoor en een persoonlijke frustratie. Terug naar Welmoed.

Eigenlijk komt het hier op neer. Super trots dat een van ons Friezen naar het westen gaat om haar talent te laten zien. Jammer dat niemand zal weten dat ze uit Friesland komt. Dus Welmoed, om dat niet te vergeten: goai der asjebleaft sa no en dan in pear Fryske sinnen troch.